flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На вимогу Верховного Суду "Укрпошта" змінить практику доставки судових повісток

22 лютого 2019, 09:54

Верховний Суд окремою ухвалою від 23 січня 2019 року у справі N 761/15565/16-ц зобов'язав АТ "Укрпошта" привести процедуру направлення судових повідомлень рекомендованими листами, зокрема в частині відміток про причини їх невручення, у відповідність до вимог цивільного процесуального законодавства.

Так, АТ "Укрпошта" систематично порушує правила вручення судових повісток, залишаючи у скриньках адресатів повідомлення щодо зберігання листів на пошті, а потім повертає суду ці рекомендовані листи з відміткою "за закінченням встановленого строку зберігання" (після 5 днів). Верховний Суд пояснив, що така відмітка не є причиною невручення судового повідомлення. Ця відмітка не розкриває суті причини неможливості вручити адресату відповідний рекомендований лист. Подібна відмітка не дає суду обґрунтованих процесуальних підстав для визначення факту належного повідомлення сторони у судовій справі, зокрема не визначає, чи адресат відмовився від отримання судового повідомлення, чи адресат відсутній, чи особу, якій адресовано судову повістку, не виявлено за місцем проживання.

Крім того, ВС зазначає, що така практика повернення АТ "Укрпошта" рекомендованих листів до суду з відміткою "за закінченням встановленого строку зберігання", сприяє широким можливостям зловживання процесуальними правами, оскільки адресат може безкінечно не з'являтись за відповідним рекомендованим листом до відділення АТ "Укрпошта", уникати особистої зустрічі з працівниками АТ "Укрпошта", а відтак, фактично унеможливлювати розгляд судом спору у відповідності до вимог цивільного процесуального законодавства з застосуванням такого механізму доставки повідомлення сторін спору, як рекомендовані листи з повідомленням про вручення.

Суд звертає увагу, що Закон про поштовий зв'язок (N 2759-III від 04.10.2001 р.) та Правила надання послуг поштового зв'язку (N 270 від 05.03.2009 р.) не передбачають для судових повідомлень, направлених рекомендованим листом, довідки із зазначенням причини повернення - "за закінченням встановленого строку зберігання", яка засвідчується підписом працівника поштового зв'язку та відбитком календарного штемпеля. Зазначене за своїм сутнісним змістом не є причиною невручення, а є причиною повернення. З зазначених норм права випливає, що у разі повернення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", мають зазначатись причини невручення, а не причини повернення такого рекомендованого листа.

Таким чином, ВС зазначає, що АТ "Укрпошта" має повідомити суд про виконання вказівок, що містяться в цій ухвалі, до 23 квітня 2019 року.

 

Фото - з мережі інтернет

Джерело