flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід відносно осіб, яких підозрюють у торгівлі людьми

27 квітня 2020, 17:59

В п’ятницю, 24 квітня 2019 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Кіровограда розглянув клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно громадянки Н., С. та громадянина М, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 149 Кримінального Кодексу України(торгівля людьми).

            За версією слідства, громадянин М. спільно з громадянками С. та Н., маючи умисел на нетрудове збагачення за рахунок торгівлі людьми, а так само вербуванні, переміщенні людини вчинене з метою експлуатації, з використанням примусу, обману, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Виконуючи умови злочинної змови, громадянка Н., повинна була підшукувати, на території м. Кривий Ріг, осіб з вираженими фізичними вадами, без визначеного місця проживання, зловживаючи спиртними напоями, які знаходяться в тяжкому матеріальному становищі, вербувати їх для поїздки в м. Кропивницький з метою експлуатації в якості жебраків в громадських місцях значного скупчення людей. Отримавши від них згоду, підозрювана Н. спільно з підозрюваною С. повинні були по телефону повідомити підозрюваного М. про кількість завербованих осіб і після прибуття останнього переміщувати завербованих осіб до м. Кропивницький для подальшої експлуатації.

            Підозрювана Н. за попередньою змовою з підозрюваними С. та М. шляхом обману майбутніх потерпілих, вводили в оману осіб відносно дійсного характеру їх діяльності на території м. Кропивницький, яким проти їх волі і бажання необхідно буде займатись жебракуванням. Приховуючи дані обставини, підозрювані переконували потерпілих про роботу по лущенню горіхів або аналогічної роботи.

            Так, на початку січня 2020 року, в м. Кривий Ріг підозрювана Н. виконуючи умови злочинної змови підшукала громадянина Ч. про що, по телефону поставила до відома співучасників С. та М.

Підозрювана Н. за попередньою змовою з підозрюваною С. та М., шляхом обману завербували громадянина Ч. пропонуючи поїхати в м. Кропивницький, на добре оплачувану роботу, навмисно повідомивши неправдиву інформацію про умови проживання і про заробітну плату, яку вони обіцяли потерпілому, не доводячи до відома, що він являється об’єктом торгівлі, фактично для подальшого займання жебракуванням, навмисно приховуючи дійсну ціль виїзду до іншого міста України, отримали згоду потерпілого.

            Отримавши в результаті обману згоду потерпілого Ч. на виїзд для роботи в м. Кропивницький того ж дня, підозрювана Н. за попередньою змовою з підозрюваними С. та М., на автомобілі та під керуванням останнього разом з потерпілим, приїхали в м. Кропивницький.

            Продовжуючи діяти з єдиним умислом, направленим на нетрудове збагачення за рахунок торгівлі людьми, підозрювана Н. за попередньою змовою з підозрюваними С. та М., використовуючи його повну залежність, безправне положення в навмисно створеній ситуації, примусили останнього займатись жебракуванням в місцях значного скупчення людей, під церквами, магазинами, при цьому заставили одягати гіпс на кінцівки, з метою імітування їх ампутації.

            Позбавлений права вибору місця проживання і роду діяльності, потерпілий Ч. протягом місяця працюючи з 8:00 до 20:00 години без вихідних днів був вимушений займатись жебракуванням, під повним контролем підозрюваних Н., С та М., які вказували, яким чином та де необхідно жебракувати.

            Отриманні грошові кошти – милостиню потерпілий Ч. віддавав підозрюваним, які присвоювали дані грошові кошти собі та використовували на свій розсуд.

Дослідивши всі матеріали, додані органом поліції, суд застосував відносно підозрюваних С та М. запобіжний захід – тримання під вартою строком на 60 днів та відносно підозрюваної Н. запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 60 днів.

 

Прес-служба Ленінського районного суду м. Кіровограда