flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл по обговоренню результатів оцінювання роботи судів

23 січня 2013, 12:21

22 січня у Кіровограді відбувся круглий стіл "Суди Кіровоградщини очима кіровоградців", на якому було представлено результати дослідження якості роботи судів області з погляду відвідувачів суду. Дослідження проводилося експертами громадської організації «ТОРО» - Тransparensy International Україна за ініціативою Агентства США з міжнародного розвитку USAID «України: справедливе правосуддя».

В дослідженні приймали участь 5 судів області:

- апеляційний суд Кіровоградської області;

- Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

- Кіровоградський районний суд Кіровоградської області;

- Кіровський районний суд міста Кіровограда;

- Ленінський районний суд міста Кіровограда;

 

У дослідження рівня задоволеності роботою суду його відвідувачами використовувалися за такими критеріями:

- фізична доступність суду;

- зручність та комфортність перебування в суді;

- повнота та ясність інформації;

- дотримання термінів судового розгляду;

- сприйняття роботи працівників апарату суду;

- сприйняття роботи судді;

- якість судового рішення.

 

Відвідувачі досить високо оцінили роботу Ленінського районного суду м.Кіровограда, зокрема:

Загальна оцінка якості роботи суду – 4,6;

Доступність суду – 3,9;

Зручність та комфортність перебування у суді – 4,12;

Повнота та ясність інформації – 4,5;

Якість роботи працівників апарату суду – 4,8;

Дотримання термінів судового розгляду – 4,5;

Якість роботи суддів – 4,8

Якість судового рішення – висока оцінка якості.

 

             Респонденти досить високо оцінили якість роботи суду. Загалом, враження від відвідування суду кращі, ніж очікували або відповідають очікуванням. На думку респондентів, значно покращилася якість роботи суду у період 2009 - 2011 років.

             Приміщення суду та отримання судових послуг є цілком доступними для відвідувачів Ленінського районного суду міста Кіровограда: будівлю суду легко знайти та доїхати до неї громадським транспортом; охорона не завдає певних перешкод для потрапляння у приміщення; графік роботи канцелярії є зручним та клієнтам дають відповіді телефоном на запитання, які у них виникають. Але виникають складнощі у цьому плані для людей з обмеженими можливостями. Згідно відповідей респондентів можна зробити висновок про те. що у Ленінському районному суді міста Кіровограда приділяється особлива увага інформуванню клієнтів щодо організації роботи суду та роз'ясненню питань, які найчастіше у них виникають. Так, зокрема, зручно розташовані інформаційні стенди (дошки об'яв); досить повно представлена інформація щодо розташування кабінетів, залів судових засідань, а також правил допуску в суд та перебування в ньому. Респонденти високо оцінюють наявну інформацію щодо справ, які призначені до розгляду та зразків документів.

             Відвідувачі суду дуже високо оцінили якість роботи працівників апарату суду, зокрема: професіоналізм і знання своєї справи; старанність; доброзичливість, бажання допомогти та повагу під час спілкування із клієнтами; однакове ставлення до всіх, незалежно від соціального статусу.

Керівництво та працівники апарату Ленінського районного суду м.Кіровограда щиро дякують громадській організації «ТОРО» та Агентству США з міжнародного розвитку USAID за проведення опитування та сподіваються на подальшу співпрацю.