flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід підозрюваному в державній зраді

23 січня 2023, 15:15

Сьогодні, 23 січня 2023 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда розглянув клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно громадянина Ф., якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального Кодексу України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, а саме наданні іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненому в умовах воєнного стану).

За версією слідства, підозрюваний Ф. отримував повідомлення на свій номер в месенджері «Telegram» від абонента з російським номером, з вказівкою щодо передачі координат будівель СБУ, поліції, військкоматів, стратегічно важливих мостів (авто, жд) та військової частини, в якій базується 3 полк спецпризначення. Починаючи з 25.11.2022 підозрюваний Ф. почав надсилати в месенджері «Telegram» абоненту з російським номером координати будівель, в яких розташовані правоохоронні органи, державні установи, мости, електричних підстанції м. Кропивницький.

21.01.2023 підозрюваний Ф., діючи умисно та усвідомлюючи наслідки своїх злочинних дій, маючи на меті надання допомоги іноземній державі в підривній діяльності проти України, а саме сприянню в нанесені ракетного удару по енергетичній системі м. Кропивницький, на виконання завдання представника іноземної організації фсб російської федерації, використовуючи методи конспірації, встановив GPS-трекер на електричну підстанцію «Кіровоградська», яка розташована в м. Кропивницькому, після чого був затриманий співробітниками СБУ.

Дослідивши всі матеріали, додані органом поліції, суд застосував щодо підозрюваного Ф. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба суду