flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід співробітнику керівної ланки Служби судової охорони у Кіровоградській області

07 травня 2022, 17:51

Сьогодні, 7 травня 2022 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда розглянув клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно громадянина Н., якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого частиною третьою статті 369-2 Кримінального Кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди).

За версією слідства, в квітні 2022 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, громадянин С. познайомився з підозрюваним Н. та в ході особистої бесіди поцікавився чи знає останній будь-які правові підстави для виїзду за кордон, на що він повідомив, що знає спосіб оформлення документів для можливості перетину кордону для військовозобов’язаних у період воєнного стану та спробує допомогти і сказав, що перетелефонує.

В цей час у підозрюваного Н. виник злочинний умисел на отримання грошових коштів від громадянина С. для матеріального збагачення, згідно раніше складеної злочинної схеми. Реалізовуючи свій злочинний умисел підозрюваний Н. запевнив громадянина С., що має можливість вплинути за грошову винагороду на службових осіб ВЛК одного з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для оформлення документів, які дадуть можливість перетинати кордон військовозобов’язаним та не будуть призивати до проходження військової служби.

23.04.2022 підозрюваний Н. зателефонував громадянину С. та повідомив, що для вирішення питання щодо оформлення документів з якими останній зможе безперешкодно перетинати кордон та вплинути на відповідних службових осіб необхідно надати 7 000 доларів США, при цьому підозрюваний Н. наголосив, що у разі відмови громадянина С. надати вищевказану суму грошових коштів, то виїзд за кордон для нього буде неможливий і йому одразу вручать повістку про виклик до військомату.

В подальшому, 06.05.2022 приблизно о 12.00 годині підозрюваний Н. зустрівся із громадянином С. на площі Героїв Майдану в місті Кропивницький, де останній розуміючи реальність незаконних вимог підозрюваного Н. та те, що у разі не надання йому грошових коштів буде призваний до проходження військової служби, виконуючи протиправну вимогу підозрюваного Н., передав йому грошові кошти в якості неправомірної вигоди в сумі 7000 доларів США за вирішення питання щодо отримання висновку військово-лікарської комісії про непридатність до проходження військової служби.

Таким чином, своїми умисними протиправними діями підозрюваний Н. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 369-2 КК України, тобто одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди тобто.

Дослідивши всі матеріали, додані органом поліції, суд застосував щодо підозрюваного Н. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Розмір застави становить 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба суду