flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом розглянуті клопотання про обрання запобіжного заходу відносно начальника одного з навчальних закладів Кіровоградщини та його підлеглого

06 вересня 2021, 11:16

В суботу, 4 вересня 2021 року, слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда розглянув клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно громадянина Ч. та громадянина К., яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального Кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

За версією слідства, начальник академії Ч. спільно зі своїм підлеглим К. вимагали та отримали 20 тисяч доларів США неправомірної вигоди від підприємця за підписання договору про співпрацю у сфері професійної підготовки студентів саме з його фірмою.

Дослідивши всі матеріали, додані органом поліції, суд застосував щодо підозрюваного К. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Розмір застави становить 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Громадянина Ч. було звільнено з під варти в залі суду, оскільки слідчий суддя дійшов висновку, що повідомлення про підозру було не законним, так як було грубе порушення процедури повідомлення про підозру, а саме – вручено підозру неуповноваженою особою. Відповідно, останній не набув статусу підозрюваного, тому до нього не може бути застосовано жоден запобіжний захід.

В судовому засіданні було встановлено, що громадян Ч. має правовий статус адвоката, а відповідно до пункту 1 частини 1 статті 481 КПК України письмове повідомлення про підозру адвокату здійснюється Генеральним прокурором, його заступником та керівником обласної прокуратури або за їх дорученням. В даному провадженні підписав та вручив повідомлення про підозру прокурор одного з відділів Кіровоградської обласної прокуратури, який крім того не отримав доручення на здійснення повідомлення про підозру від осіб, які зазначенні в пункті 1 частини 1 статті 481 КПК України. 

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба суду